Designer

Marcel Wanders

368c8b16-aedb-455f-b86b-f661a39de22c

Marcel Wanders wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende ontwerpers van dit moment. Hij is internationaal bekend om zijn meubelen, interieurs en eigenzinnige art direction. Marcel Wanders is geboren op 2 juli 1963 in Boxtel, en is een Nederlands industrieel ontwerper. Hij is deeleigenaar en artdirector van het designlabel Moooi (voorheen Wanders Wonders) in Breda. Daarnaast heeft Wanders een eigen ontwerpstudio waar hij werkt voor verschillende internationale meubelmerken. Verder ontwerpt Marcel Wanders ook sieraden. 

Wanders volgde opleidingen in Eindhoven, Arnhem, Maastricht en Hasselt en studeerde uiteindelijk cum laude af aan de kunstacademie in Arnhem. In 1994 werkte Wanders samen met Dinie Besems aan het project ‘Geheim Verbond – oesters & zwijnen’. Hij brak door in 1996 met zijn Knotted Chair, een stoel van versterkt touw die hij (in samenwerking met de Technische Universiteit Delft) voor Droog Design ontwierp. Dit ontwerp is opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art (MoMa) in New York. Ook won hij met de stoel in 1997 de publieksprijs van de Designprijs Rotterdam.

Wanders werd in 2002 door het Amerikaanse tijdschrift BusinessWeek opgenomen in een lijst van 50 Stars of Europe. In 2005 was hij redacteur van het Design Yearbook. Hij won in 2005 een prijs voor de mede door Wanders ontworpen Carbon chair in de Elle Decoration International Design Awards, en het jaar daarop won hij de prijs voor Designer of the Year in de Elle Decoration International Design Awards.

Een aantal sieraden van zijn hand is door Marjan Unger en Gerard Unger samen met honderden andere sieraden van diverse Nederlandse ontwerpers in 2009 door een schenking in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam beland.

images-2

Bekende ontwerpen van Marcel Wanders zijn onder andere de Skygarden. Een geweldige lamp met een gladde buitenkant en een bloemwerk van binnen.

37569_fullimage_marcel-wanders_560x350_560x350

Er is een speciale tentoonstelling van zijn ontwerpen. De Marcel Wanders Pinned Up tentoonstelling en duurt van 1 februari 2014 tot 15 juni 2014. Deze tentoonstelling is ter ere van het 25 jaar bestaan en is te zien in het Stedelijk Museum te Amsterdam

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s